• Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice
  • Oprema za kupaonice

Kako odabrati kuhinjsku mješalicu?

 
Kako odabrati kuhinjsku mješalicu?

S izvlačnim tušem ili obična? U obliku slova U, C ili L, u boji ili krom? 
Vrijeme je za ugradnju nove ili zamjenu stare kuhinjske mješalice? Danas je na tržištu bogata I široka ponuda, pa je često pitanje: “Koju mješalicu odabrati?”
Kuhinja je prostor gdje provodimo dosta vremena, pa je i mješalica bitna stavka kuhinje s obzirom da je koristimo nekoliko puta dnevno. Želimo vas usmjeriti na neke važne stvari koje treba paziti kod odabira odgovarajuće kuhinjske mješalice.


Većina nas odabire mješalicu temeljem dizajna I što bolje usklađenosti s cijelom kuhinjom. No, osim dizajna potrebno je voditi računa i o kvaliteti i funkcionalnosti. Mješalice su izrađene od metala na koji se nanosi završni dekorativni sloj, Najčešći su: krom, mesing, bronca i nikl.
Kromirane mješalice su najprodavanije, lako se održavaju i vrlo su funkcionalne. Postoje i modeli koji imaju dodatni sloj koji sprečava primanje kamenca i ostavljanje tragova na slavini. Mesingane mješalice su teže od ostalih, otporne na koroziju i sjajno se uklapaju u rustikalne kuhinje. Sada su vrlo popularne crne mješalice koje se savršeno uklapaju u moderne kuhinje.


Prije svake kupovine i traženje ponuda, vrlo je bitno znati kako su postavljene instalacije u kuhinji, odnosno odakle je dovod tople vode. Ukoliko imate instalaciju gdje imate dva izvoda vode iznad sudopera, trebate birati zidne mješalice za sudoper. Ako imate ispod ili iznad sudopera mali ili protočni bojler trebate birati niskotlačne mješalice s tri cijevi.
Najčešće su ipak situacije gdje ispod sudopera imate dva dovoda (topla i hladna voda), gdje su postavljeni kutni ventili i tada biste trebali birati standardne visokotlačne mješalice s dvije cijevi.


Jednoručne mješalice
Ovo je najčešći i najtraženiji tip mješalica koje se mogu odabrati. Osim velike ponude koja pokriva sve stilove vaše kuhinje, vrlo su jednostavne za korištenje, zauzimaju malo prostora, te su lako dostupni rezervni dijelovi (kartuše).


Dvoručne mješalice
Ove mješalice sastoje je od izljevne cijevi i dva obrtaja (jedna za toplu vodu, druga za hladnu vodu). Postoje dvije izvedbe obrtaja, a to su na gumicu i keramički obrtaj. Svakako preporučamo keramičke obrtaje jer su kvalitetniji i dugotrajniji. Kod keramičkih obrtaja nije moguće presiliti obrtaj kao što je to kod obrtaja s gumicom gdje postoji mogućnost pucanja i curenja vode.


Mješalice s tušem
Iako su se prvo koristile u komercijalnim kuhinjama, sada se sve češće ugrađuju i u kućanstva. Ove mješalice modernog dizajna vrlo su praktične jer omogućuju da se vrlo jednostavno operu namirnice, posuđe i sudoper.


Trendovi
Naime, nekada davno popularne su bile kuhinjske mješalice iz zida, a danas svi modeli izviru iz sudopera ili ploče. Najčešći modeli su u obliku slova U, C , L, a popularniji su modeli koji ostavljaju više slobodnog prostora za pranje visokih vaza, velikih lonaca…
Bigger is better – bar kada su sudoperi u igri. Naime, veliki trend su sudoperi s velikim i dubokim koritom u kojem bez problema možete oprati velike tave, pladnjeve, duboke lonce, velike vaze…  Mana velikih sudopera je što ih je teško oprati ako nemate mješalicu s izvlačnim tušem.
I tu dolazimo do “izuma” koji je napravio veliki preporod u mojoj kuhinji. S izvlačnim tušem možete precizno prati voće i povrće, vrlo lako čistiti i ispirati sve rubove sudopera, puniti vaze s vodom izvan sudopera…
Tehnologija izvlačnih tuševa konstantno se usavršava, tako da danas na tržištu postoje modeli s više vrsta mlazova, sprejeva i načina upravljanja tušem.
Zlatne, bakrene, crne, sive, krom, sjajne ili mat… izbor je zaista ogroman, a zahvaljujući PVD tehnologiji takozvanog tetoviranja čestica boje su posve postojane i otporne na habanje i čišćenje.


I još neke preporuke za kraj:
ukoliko imate problema s velikim pritiscima vode, potrebno je ugraditi regulatore tlaka 
ugradnja kuglastih kutnih ventila s filterom jer su kvalitetniji i dugoročniji od osnovnih, te sprečavaju ulaz nečistoća u mješalicu
birajte mješalice sa štednim perlatorom jer on miješa zrak s vodom i tako stvara dodatne uštede vode 
kupujte mješalice za koje su dostupni rezervni dijelovi

Pogledajte ponudu u našem WEb shopu
Pogledaj ovdje